Grieks Aardewerk

Amfora - Hydria - Krater - Kulix - Skyfos - Lekythos - Alabastron - Aryballos -
Loutroforos - Witte-grond lekythoi - Algemeen -Links

De Grieken gebruikten hun aardewerk voor een viertal functies.

1. Om grote hoeveelheden wijn, water, olijfolie of droge etenswaren te bewaren:
een pot met twee handvaten heette een amfora; een met drie handvaten (twee om te dragen en een om te schenken) voor water noemde men een hydria.

2. Om vloeistoffen in te mengen:
de Grieken dronken hun wijn aangelengd met water; daarvoor gebruikten ze een groot mengvat dat een krater heette. Om het mengsel hieruit te scheppen gebruikten ze een kan genaamd oinochoe waarmee ze de vloeistof in een feestelijke kelk, de kylix, of een alledaagse mok, de skyfos, konden gieten.

3. Als vaten voor kosmetische produkten:
olijfolie werd niet alleen in de keuken of voor olielampen gebruikt, maar ook om het lichaam schoon te maken en als basis voor parfums. Een lekythos kon twee liter olie bevattenen had een nauwe nek. Een alabastron was een kleiner kruikje  voor het bewaren van parfum. Nog kleiner was de aryballos, waarin atleten de olie bewaarden om na lichamelijke oefening hun lichaam schoon te maken.

4. Als rituele voorwerpen:
de loutroforos werd bijvoorbeeld gebruikt voor het rituele badwater van de bruid bij de huwelijksceremonie. Soms werd een stenen loutroforos op het graf van een maagd geplaatst. Aan een overledene werd meestal olijfolie meegegeven in een speciale lekythos die was versierd met witte klei en verf, die normaal gesproken niet gebruikt werd omdat ze mettertijd verdwenen. Deze zogenaamde witte-grond lekythoi hadden soms een afgedichte hals zodat er maar een klein beetje olie in hoefde om de kruik vol te doen lijken (de Grieken sprongen zuinig om met hun waar).
 
1. Opslag 2. Drinkgerei 3. Zalfpotjes 4. Ritueel aardewerk

In de achttiende eeuw, toen men met de uitvoerige studie van antiek aardewerk begon, noemde men alle Griekse potten 'vasen'. Nog steeds wordt deze naam veel gebruikt, terwijl we inmiddels wel weten dat Grieks aardewerk altijd een functionele en maar af en toe een decoratieve toepasssing had. Er zullen daarom zelden bloemen in gestaan hebben.
                       (Uit: Susan Woordford, Kennismaking met Griekse en Romeinse kunst, Kosmos 1993)

Links:

Images of Pottery  From the Museum's Ancient Greek World Collection
The Perseus Project
Greek Cicilisation- Pottery


Pieter van Hilten (c) 2003
--home--