Welkom op de Griekse woordjes pagina van Glaux.nl!

Grieks leren is leuk! Woordjes leren niet altijd. Eindeloze alfabetische woordenlijsten, waar alle woorden op elkaar lijken stimuleren niet altijd de zin om je in de oud-Griekse taal te verdiepen.

Maar het kan ook anders: Thematisch en visueel zijn de steekwoorden van deze site.
Ons menselijk brein leert graag associatief, daarom zijn de Griekse woordjes per thema gegroepeerd, bijvoorbeeld: dieren, mensen, emoties, het weer.
Dit leert sneller en je hebt bij het lezen alle woorden van een themaveld paraat.
   


Veel mensen leren visueel. Doordat je het begrip ziet, onthoud je het sneller. Bij elk woord op deze site staat dan ook een plaatje.
   

Ten slotte is bij een aantal onderdelen een random ingebouwd, wat betekent dat je veel woorden vaker dan een keer ziet. Dit zorgt voor herhaling, ook een heel belangrijk aspect van woordjes leren!

Ik hoop dat iedereen, scholier, student, docent, geïnteresseerde, kortom iedereen die Grieks leuk vindt evenveel plezier aan deze site beleeft als ik aan het maken ervan!

Veel leerplezier!

Pieter van Hilten

 

    

Planten, bomen en vruchten

De Grieken hadden dagelijks te maken met de natuur om hen heen. Je komt dan ook vaak woordjes uit de natuur tegen. Hier vind je woorden die te maken hebben met lekker fruit, plantjes, en namen van bomen! Just klik op het plaatje voor een nieuw woordje.

Nu al 47 items! Er komen er af en toe nog nieuwe bij. Natuurlijk is de verzameling nooit geheel compleet.

Tip: Lees het Griekse woord hardop voor! Als je bij het uitspreken de nadruk op het accent legt, kun je dit makkelijker onthouden.

 

   


 

Dieren

Altijd al benieuwd hoe dat beestje in het Grieks heette? Lees het Griekse woord hardop voor! Klik op het plaatje en je krijgt een nieuw woordje.

Nu 64 woordjes! Nieuw: Walvis; stekelvarken, otter, adder! (31 augustus 2009). En af en toe komen er zeker nog meer nieuwe bij. Natuurlijk is de verzameling nooit geheel compleet.

Tip: Lees het Griekse woord hardop voor! Als je bij het uitspreken de nadruk op het accent legt, kun je dit makkelijker onthouden.

 

 

 

 

To Soma (Het lichaam) [Binnenkort verwacht!]

Het menselijk lichaam intrigeert ons al eeuwen. In Griekse teksten komen al die woorden dan ook heel vaak voor. To soma is een klikbaar plaatje van een menselijk lichaam. En ja: we doen niet preuts, het beestje krijgt gewoon een naampje.. Die tijd zijn we toch voorbij!

Maar ja, het is nog even wachten geblazen op de release..

     
 

Het weer [In voorbereiding]

Voor een eenvoudige, hardwerkende Griek zal het weer een alledaagse realiteit zijn geweest. Woorden als zon, sneeuw en dergelijke komen we dan ook vaak in teksten tegen. En laten we eerlijk zijn: we praten nog steeds graag over het weer! Deze site is gemaakt in de vorm van een venster, waarachter bij iedere muisklik het weer verandert, en zo ook het bijbehorende Griekse woord!

Er wordt hard aan deze site gewerkt.

 

   
   

Andere sites over Griekse woordjes

Het bekendste programma om jezelf woordjes te overhoren. Je krijgt een woord voor je neus en na een aantal seconden moet je zeggen of je het goed of fout had. Woordenlijsten van praktisch alle methodes zijn te downloaden, dat scheelt veel intypwerk! Een aanrader!

Bij dit overhoorprogramma moet je het woord intypen. Leuk programma, en ook redelijk wat Latijnse woordenlijsten (geen Grieks), maar het nadeel van deze methode is natuurlijk dat hij de kleinste variant fout rekent. Toch niet gek.

Met dit briljante programmaatje kun je woorzoekers (puzzels) maken met alle woordjes uit Vocabularium! Je kunt ook Nederlands-Grieks werken, dus bijvoorbeeld als er 'vis' staat moet je zoeken naar ichthus. Spelen maakt leren leuk!

Drie oefeningen met ca. 12 woorden per oefening. Sleep de juiste vertaling naar de Griekse woorden.

Elementaire woordenschat van het Griekse nieuwe testament en het vroege Christendom. Een programma van Jan Boersma voor NT woorden. Zeer goed! Met verwijzingen naar de bijbel.

(c) Pieter van Hilten 2009